Vijeće učenika

Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“ izvorno „Pink Shirt Day“, a obilježava se zadnje srijede u februaru od 2007. godine. Sve je počelo 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama. Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su štampali prvih 50 ružičastih majica. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Povodom “Dana ružičastih majica” naši učenici su poručili da vršnjačkom nasilju nije mjesto u školi.
Organizirajući prezentacije, pišući transparente sa određenim porukama te ružičastim balonima i trakicama oko ruke slali smo jasnu poruku. Naše Vijeće učenika je htjelo da se ostali učenici i zaposleni u školi upoznaju bolje sa ovim problemom i da se svi moraju uključiti u sprječavanju istog.

Turnir u igricama

Vijeće učenika JU Mješovite elektrotehničke i drvoprerađivačke škole je 21. februara 2020. godine organiziralo turnir u CS-u.  Turnir je održan u jednom od kabineta naše škole, a učestvovalo je ukupno 10 ekipa. Pobjedu je odnijela ekipa pod nazivom “Botovi”. Bila je ovo jedna izuzetno zahtjevna i zabavna aktivnost. Česitamo i zahvaljujemo se svim ekipama na učešću.

Jedan slatkiš,jedno dijete

Vijeće učenika JU Mješovite elektrotehničke i drvoprerađivačke škole održalo je aktivnost pod nazivom ”Jedan slatkiš,jedno dijete”. Aktivnost se održala 27.12.2019.g i 28.12.2019.g u periodu od 8h do 20 h(sati).  U ovoj aktivnosti učestvovala su 24 člana vijeća/učenika naše škole. Cilj aktivnost bio je sakupiti što više sredstava te obradovati mališane u domovima za djecu bez roditeljskog staranja.

Cijela realizacija ove aktivnosti počela je 16.12.2019.g. Nakon predložene ideje dogovorili smo se da ćemo aktivnost izvršiti u tržnim centrima u Bihaću. Bilo je potrebno organizovati čitavu ekipu koja će raditi na tome. Predali smo molbe tržnim centrima a ubrzo nakon toga od istih dobili odobrenje za realizaciju. 27.12.(petak) I 28.12.(subota) prikupljali smo sredstva.  Ovom akcijom sakupljeno je 80 paketića i 1550KM. Od toga 20 paketića i 500KM donirano je domu za djecu bez roditeljskog staranja “DUGA” ; 13 paketića i 500KM domu za djecu bez roditeljskog staranja Bosanska Krupa ; 9 paketića i 500KM domu za djecu bez roditeljskog staranja Bihać; 38 paketića i 50KM “Merhamet” Bihać. Drago nam je da smo učinili nešto ovakvo te da smo obradovali mališane.

DNEVNA DOZA ZABAVE: GOŠĆE EMA I LEJLA, ČLANICE VIJEĆA UČEN

U POLJSKU NA PRAKSU

BIHAĆ, 02. juna –  Zahvaljujući tom projektu, tri učenika ove škole, zajedno sa još osam učenika iz drugih srednjih škola u Bosni I Hercegovini, 20. juna putuju u Poljsku, gdje će tokom narednih mjesec dana obavljati stručnu praksu i usavršavanje u svojoj oblasti.

 Prilika je ovo za nadogradnju, dosada stečenog znanja i usvajanje tehnologija, koje se praktikuju u zemljama Evropske unije. Nosioci projekta su DaVinči koledž iz Bolonje,  Agencija za studentsku mobilnost Evropske unije, te Internacionalni univerzitet u Sarajevu. U Mješovitoj elektrotehničkoj i drvoprerađivačkoj srednjoj školi Bihać , izuzetno su ponosni na svoje osoblje i  učenike, jer je putem konkursa, testirano ukupno 360 škola, koje rade po VET standardu.

https://www.rtvusk.ba/vijest/u-poljsku-na-praksu/49585?fbclid=IwAR2-Md4KQrM-D97kE3HQJxf9cBKWgZgIwQNS7LoXVgjfHUyUXLq7FLfdgFo